Geplaatst op
Voedingsmiddelen dienen vanuit Europese en Nederlandse wetgeving te voldoen aan bijzonder strenge eisen. Voedselveiligheid staat bij diverse instanties hoog in het vaandel. Dit betekent dus ook dat het vervoer hiervan op een correcte manier dient te gebeuren. In deze blog duiken we wat dieper in de verschillende wetgevingen en noemen we een aantal van de belangrijkste eisen waaraan de lading dient te voldoen.
HACCP
HACCP is een van oorsprong Amerikaanse checklist vanuit de ruimtevaart. Het staat voor Hazard Analytics en Critical Control Points. Het is niet zozeer een wetgeving, maar meer een checklist actiepunten.
- Ten eerste moet je starten met het inventariseren van alle potentiële gevaren voor de voedselveiligheid en risico op besmetting;
- Daarna is het zaak om de kritieke beheers punten vast te stellen. Dit zijn de punten in het gehele proces van voedselverwerking en -transport waarin het risico kan worden beperkt of zelfs geheel kan worden voorkomen;
- Vervolgens moeten per kritiek beheer punt een bovengrens en -ondergrens worden opgegeven;
- De volgende stap is het opstellen van een manier van het monitoren van de opgegeven punten;
- Vervolgens moet er per kritiek beheers punt een correctieve actie vastgelegd worden om de voedselveiligheid te herstellen in het proces;
- Periodieke checks moeten ervoor zorgen dat er gecontroleerd wordt of de HACCP-aanpak goed wordt uitgevoerd en het gewenste resultaat oplevert;
- Ten slotte dient er een duidelijke documentatie en registratie te worden bijgehouden zodat het te allen tijde duidelijk is welke stappen gemaakt zijn.
Verpakkingen
Onderdeel van de HACCP kan zijn het gebruik maken van de juiste verpakkingsmaterialen. Er zijn verschillende soorten verpakkingsmaterialen en hulpmiddelen voor transport die je hiervoor kunt inzetten. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld labels, vacuümverpakkingen en kratten voor specifieke voedingswaren.
Zorg er te allen tijde voor dat je personeel ook goed op de hoogte is van de richtlijnen aangaande de voedselveiligheid. Boetes voor het niet hanteren van de wettelijke richtlijnen en verplichtingen voor wat betreft voedselveiligheid kan zorgen voor erg hoge boetes.